Tuesday, April 3, 2012

Did Dinosaurs Live in Water? / Da li su dinosaurusi živeli u vodi?

            Professor Brian J Ford, a scientist, thinks that dinosaurs were too big and heavy to support themselves on dry land so they must have lived in water. He believes their tails were too large and cumbersome for them to hunt or move with agility. They could not have consumed enough food to sustain their energy needs. Instead, they must have lived in water where their environment would support their bulk successfully.
            “Every time you see these images, they are always the same. These huge dinosaurs crunching across arid deserts holding these huge tails erect as they are looking around for prey. It makes no sense. Just imagine that the landscape was water – it suddenly makes sense. This huge tail is buoyant, floating in the water. It becomes a swimming aid. Suddenly his environment is sympathetic to him.
            Earlier theories have suggested they might have swum, or lived in swamps; and much work has been done to show them wading into streams to catch fish. My view is different. I argue that they must have evolved in shallow water. It's not that they could manage to cope with it, or that they swam, or even that they were submerged; but that they lived in water that supported their weight."
            But Prof Ford’s theory has not yet gained credence with fellow scientists, with an expert from the Natural History Museum claiming a similar theory had been discussed and largely dismissed up to 100 years ago. Dr Paul Barrett said: “Things have moved on quite a lot. I don’t think we will be re-writing the text books just yet.”
            Naučnik i profesor Brajan Džej Ford smatra da su dinosaurusi bili previše teški i veliki da bi živeli na kopnu, pa je verovatnije da su živeli u vodi. On veruje da su ih ogromni repovi činili previše tromim i nezgrapnim za lov, a sa tolikom masom i otežanim kretanjem, teško da su hranom mogli da namire svoje svakodnevne energetske potrebe. Umesto toga, verovatnije je da su živeli u drugačijem okruženju tj. u vodi, gde ta ogromna masa nije predstavljala teret.
            “Kad pomislimo na dinosauruse, svi imamo istu predstavu: ogromna tela koja koja se kreću sa uzdignutim repovima po terenu, stalno u potrazi za plenom. To baš i nema mnogo smisla. Ali, ako zamislite taj isti teren pod vodom, sve odjednom dobija smisao. Ogromni rep tada postaje važno pomagalo pri plivanju. Kretanje više nije teško, životna okolina mu potpuno odgovara.
            Ranije teorije su prihvatale mogućnost da su dinosaurusi umeli i da plivaju; mnogo rada je uloženo u dokazivanje sposobnosti da ulaze u vodene matice da bi lovili ribu. No, ja mislim drugačije. Ne radi se o tome da li su se oni snalazili u vodi ili ne, da li su umeli da plivaju ili čak zarone; radi se o tome da su dinosaurusi ŽIVELI u vodi jer im je ona omogućavale da tu žive komotno sa svojom težinom. "
            Teorija profesora Forda još nije dovoljno ubedljiva za kolege naučnike u Prirodnjačkom istorijskom muzeju. Slična teorija je postojala pre stotinak godina, kada je razmatrana i odbačena. Ali, istina je i da je nauka od tada poprilično uznapredovala. Prirodnjački udžbenici se za sada neće menjati, ali koliko dugo će stare teorije o dinosaurusima da opstanu, pokazaće vreme.

Source/Izvor: Radio BBC 4