Monday, March 5, 2012

O talentima, guslanju i hendikepu


            Da li gledate zabavnu emisiju „Ja imam talenat“? Ne znam koliko dugo postoji, no mene je zainteresovala prošle godine kad sam slučajno čula izuzetno simpatične klince iz benda Evil Smile. Pevali su pesmu „Zapaliću školu“. Drčni i autentični, ulili su mi nadu da dolaze generacije koje će furiozno zbrisati sve komercijalne (njanjave) folirante, koji uveliko haraju Srbijom.
            Svim srcem sam navijala za njih. Teško da mogu da se pohvalim da sam redovno pratila sve emisije, ali kad sam videla plesni duo koji čine dečak i devojčica sa slušnim hendikepom, nešto se u meni steglo. Znala sam da sa njima takmičenje kakvo je do tada bilo, prestaje da postoji. I dalje želim da pobede moji klinci, ali ne mogu da zucnem protiv ovo dvoje. I to je tako prošlo. Jeste, par koji pleše uz muziku koju ne čuje, na kraju je pobedio.
            Ove godine nisam ni želela da gledam serijal. Ali slučaj je hteo da naletim na Bojanu Stamenov (jednu od učesnica) i to baš na moj rođendan u Požeškoj ulici u Beogradu. Pevala je sa Biserom Veletanlić, što je za mene bio savršen poklon! Ako kažem da devojka bukvalno izuva svojim glasom, gađa direktno u centar bića, talasi stižu do peta, bio bi to skroman opis emocija koje ova vanserijski talentovana devojka budi.
            Stiglo je i finale. Bojana je za mene izraziti favorit, mada teško da mogu bilo šta loše da kažem i za ostale finaliste. Ukusi su različiti, tačno za toliko sam i ja pristrasna. Njeno pevanje je skroz po mom ukusu.
            No, tu je (ponovo) par, koji ovog puta čine brat i sestra, od kojih mi je stomak opet u grču. Zašto? Zato što devojčica svira gusle (???), a dečak harmoniku. Zato što su se dosetili da kombinuju tradicionalno (guslarsko) zapevanje i klasičnu muziku, kao i dobro poznate pesme poput one - “Igrale se delije”. I sve obučeni u narodnu nošnju. Kakav promućurni bućkuriš!
            U njihovom slučaju daleko zanimljiviji je momenat sklonosti ka takvom muziciranju, nego talenat. On je u potpuno drugom planu.
            I ponovo patos. Vrata se zatvaraju. Teskoba. Napetost i zebnja su se opet pokazali opravdanim. Mala guslarka sa bratom – pobeđuje!
            Da li je moguće da su ova dva para sasvim spontano pobedili? Imam debele razloge da sumnjam u to, pa mi se onda nameće još značajnije pitanje: ko je u celoj ovoj priči zapravo hendikepiran? Ako sam ja, kao gledalac, slutila već u toku takmičenja ko će biti pobednik i to iz čisto racionalnih razloga, nevezano za talenat kandidata, šta onda reći za celo takmičenje? Sprdačina? Važno je pojaviti se, učestvovati? Nema šta, još jedna surova lekcija za mlade i veoma talentovane ljude u Srbiji.
            Da budem skroz jasna – ja JESAM za nagrađivanje i afirmaciju onoga što to zaslužuje, ali nikako tako što će se stvarati novi hendikepi. Nikako!
            Moto prošlogodišnjeg pobedničkog para je – svi smo jednaki. I to je sjajno, apsolutno se slažem. Ali neka tako zaista i bude, neka važi za SVE!


14 comments:

 1. Ja sam navijala za ovo dvoje, jer su po meni bili bolji od Bojane. Zašto? Zato što je to što rade bilo umetnički kompleksnije. Ona ima dobar glas, a oni odlično sviraju, komponuju, aranžiaju. Svi oni vole to što rade i to je bio poseban plus sa moje strane, ali ipak klinci su potpuno zasluženo oduvali Stamenovu.
  PS. Mrzim gusle i ne ložim se na "srBske pesme"!

  ReplyDelete
  Replies
  1. E, pa meni preostaje da vam poželim da nastavite da uživate u njihovoj "umetnički kompleksnoj" muzici. Ja ću da se držim Bojane Stamenov. Pozdrav! :-)

   Delete
 2. Bojana pobednik svih pobednika!
  Amin!

  ReplyDelete
 3. Bojana je odlicna pevacica, ali ono sto je pokazala nije ni prici maloj Emiliji Djonin.


  pozdrav

  ReplyDelete
  Replies
  1. To su te nijanse koje su presuđivale pri našem odabiru favorita. Svaka čast maloj Emiliji, odlična je! Ja isto to mislim, samo obratno u slučaju njih dve, hahahaha! Pozdrav za Suncokret!

   Delete
 4. Sprdačina isfingirana! "Javni serviZ" i dalje servira nešto što vređa intelekt gledalaca, ali, njima se fućka.
  -Pojedinačno, brat i sestra jesu došli zasluženo dokle su stigli (ne računajući pobedu). Ali, gde je u pravilima situacija da ih mogu fuzionisati i spojiti u takmičarsku ekipu? Kako si startovali, tako treba i da završe.
  -Da podsetim u polufinalnim emisijama glasalo se putem SMS-a tek nakon što su svi učesnici pokazali šta znaju. A u finalnoj? Glasanje je počelo pre no što smo saslušali sve "TALENTABISE". Tako da su apsolutno oštećeni takmičari koji su nastupali pred kraj takmičenja.

  Bojana je apsolutno sve oduvala, a od dece koju bi svaki roditelj poželeo bolji je bio i nišlijski operski naivac.

  Elektorski glasovi mi smetaju takođe. Sa jednog broja može se poslati 20 poruka. Znači ko ima više para...

  ReplyDelete
  Replies
  1. To su neki od razloga zbog kojih i ja mislim da nije sve bilo regularno. Hvala Lugare što si ih spomenuo. :-)

   Delete
  2. Lugar, slažem se sa tobom, kada je u pitanju niški kandidat. Ne samo zato što sam mu tetka, već što, zahvaljujući toj činjenici znam koliko je divan i kompletan i koliko vredi. A takav je i dalje - u medjuvremenu diplomirao, radi kao advokatski pripravnik i izuzetno je zapaženi član niškog vokalnog sastava Konstantin .
   Inače, mnogo toga je bilo mutno u vezi sa pomenutom pobedom, ali o tome je nepotrebno pričati, toga će uvek i svuda biti. Prave vrednosti ipak ostaju i opstaju i to nam je neko naravoučenije.

   Delete
 5. Nisam gledala. Ajde da se javim i ja koja nisam gledala.
  Ali sam zapamtila tvoje oduševljenje onim klincima sa ''zapaliću školu''. Pa sam pogledala na jutjub, i sasvim su slatki.
  A ovo ne znam šta je.
  Moguće da si u pravu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Baš me pogodila nepravda. Meni sve smrdi na manipulaciju glasovima, naročito u finalu. Kad vidim decu kako se tresu od treme, a uložili toliko energije i truda, očekuju bar ravnopravan tretman, onda hoću da puknem. Dva puta da se to desi, hmmmm, to mi je već malo mnogo. Pa ništa, biće valjda sve to opet, pa prati pomalo, ne moraš mnogo... ;-)

   Delete
 6. :))Pogledala. Interesantni su brat i sestra. Ali je jako čudno da su oni prošli, prosto zato što noviteti ovde ne prolaze lako. A spoj gusala, glasa i harmonike nije pevljiv, zabavan za masu, spoj je takav da to u Srbiji može 100 ljudi da razume. Nisam sigurna da je ovo rezultat glasanja osim ako odluku ne donosi žiri. A mislim da Tasovcu ovo prija više nego ostalima.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nije žiri, oni su samo donekle uticali na izbor finalista. U samom finalu važili su isključivo glasovi gledalaca. Moj neki utisak je da su i njih troje u žiriju bili zatečeni kad su proglašeni pobednici. To i jeste sumnjivo u celoj priči. :-(

   Delete
  2. Naravno. Videli ste kako je Tasovac izgledao i kako se ponašao kada je čuo...

   Delete