Tuesday, January 17, 2012

Science Fiction Becomes a Reality / Naučna fantastika postaje realnost

            
Print screen
           Not long ago, watching something being ripped apart as it falls towards a giant black hole would be science fiction. It’s a reality now. An amazing video of what is about to happen. I suggest you go directly to SpaceRip channel and watch it in higher resolution.

            U centru naše galaksije, nalazi se supermasivna crna rupa. Po kriterijumu ugaonog prečnika, ona nam je najveća i najbliža, tako da je najbolji primer za detaljno proučavanje crnih rupa uopšte. Crne rupe su, inače, nebeska tela čija je gravitaciona sila toliko snažna da ništa, čak ni svetlost, ne može da izađe iz njenog gravitacionog polja. Otud njen naziv. Masa ove crne rupe, čini je četiri miliona puta težom od Sunca.
            Tim astronoma već više godina prati jedan objekat koji se kreće vrtoglavom brzinom gotovo pravo ka toj crnoj rupi. Objekat nije zvezda već oblak gasa koji je, manje ili više, tri puta teži od mase Zemlje. On je, u poređenju sa crnom rupom, mala grudva, ali je svetao zbog zvezda koje ga okružuju. Što se više približava crnoj rupi, oblak sve više povećava brzinu. Ona se u zadnjih sedam godina udvostručila, tako da sad juri brzinom većom od 8 miliona kilometara na čas!
            Astronomi su već registrovali promene na spoljnim slojevima oblaka, ali uzbudljivi događaji tek predstoje. Crna rupa ima ogromnu gravitacionu silu, pa će, kako se približava, oblak sve više da se izdužuje, isteže, postaće tanak poput špageta.
            U narednim godinama čeka nas zaista izuzetno uzbudljivo i fantastično iskustvo, jer ćemo biti u prilici da posmatramo i istražujemo događaj koji čovečanstvo nikada ranije nije videlo.
            Baš zato što to nikada nije viđeno, ne može se sa sigurnošću reći šta će tačno dalje da se dešava. Oblak će verovatno sve više da se zagreva i snažno emituje X-zrake. Na kraju će svakako da nestane, pošto upadne u crnu rupu. No, sam proces ulaska u crnu rupu do sada nije bio jasan, nauci nisu poznati detalji, sve je bilo u domenu teorije. Kako materija ulazi i koji fizički procesi se tom prilikom dešavaju, do kakvih interakcija dolazi u tom centralnom delu, sve su to pitanja na koja nauka dobija šansu da odgovori. I sve to zahvaljujući savremenim, moćnim teleskopima, uz čiju pomoć će moći dovoljno jasno da se prati i proučava ovaj proces.
            Najprostije rečeno, ovaj događaj čini svojevrsnu prekretnicu, jer će zahvaljujući njemu, naučna fantastika doslovno da pređe u oblast naučnih činjenica.
            Video snimak pruža uzbudljiv prikaz svega ovoga što sam navela, a tekst koji ste upravo pročitali je delimičan prevod koji će vam pomoći da lakše pratite ono što budete gledali. Preporučujem da odete direktno na SpaceRip kanal i gledate snimak u što je moguće većoj rezoluciji. Uživajte!

Source: SpaceRip

No comments:

Post a Comment