Friday, December 2, 2011

Dobrovoljni srpski ambasador / Serbia's ambassador - volunteer

            Karl Odbur je Francuz koji živi i radi u Beogradu. Odabrao je Srbiju da mu bude dom iz čiste ljubavi prema našoj zemlji i narodu. Ne mogu da kažem da sam ja pronašla njega ili da mi je neko pričao o njemu, desilo se upravo obratno. On je pronašao mene.
            Pre par nedelja sam napravila kratak slajd šou i postavila ga na sajt Vimeo. Zove se “Autumn in Belgrade / Jesen u Beogradu i nalazi se i na ovom blogu. Istog dana počele su da pristižu posete sa, meni do tada nepoznatog sajta - Serbia’sAmbassador to the World.
            Naravno, odmah sam otišla da vidim o čemu se radi i, na moje veliko iznenađenje, pronađem ne samo svoj snimak, već i moje ime i prezime kao i adresu bloga. Sve zajedno sa izuzetno prikladnim, kratkim tekstom. Bilo je tu i pohvalnih komentara, ne moram da objašnjavam koliko sam bila prijatno iznenađena.
            A onda sam pogledala i druge tekstove, video snimke i već posle par minuta bilo mi je jasno o čemu se radi. Umesto da prepričavam šta sam videla, toplo preporučujem svima da sami pogledaju. Ja ću samo da prenesem par rečenica gospodina Karla:
            “Ovaj sajt postoji isključivo iz jednog razloga: da iznese istinu o srpskom narodu postavljanjem istinitih priča ljudi koji ovde žive, a i na osnovu ličnog iskustva koje imam sa Srbima koje neizmerno volim.”
            Naravno, ja ću da nastavim oštro da kritikujem sve što mi se ne dopada u mojoj zemlji jer smatram da samo otvorenim i kritičkim stavom, a ne ćutanjem i “guranjem pod tepih” možemo da idemo napred.
            Ali sam ponosna i zahvalna svakom ko na ovakav način, iz čiste ljubavi i osećaja nepravde prema nama, želi da pomogne.
            Hvala gospodine Karl!            Karl Haudbourg is a Frenchman who lives and works in Belgrade. He has chosen my country to be his home because he loves Serbia and its people that much. I can’t say that I’ve heard of him ever before, but I surely won’t forget him now.
            A few weeks ago I made a brief slide show and put it on the Vimeo site. It’s called “Autumn in Belgrade / Jesen u Beogradu and it’s posted on this blog too. On the very same day I had a bunch of visitors coming from the address which was completely unknown to me: Serbia’s Ambassador to the World.
            I immediately went there to see what was going on, and, to my surprise, I found not only my slide show but also my name and blog address. There was also a very convenient, short text about the pictures. I also found some positive comments, and I guess you can imagine how big and pleasant surprise it was for me!
            I browsed a few pages, watched some videos, and just a few minutes later I realized what this site was about. But instead of retelling, I strongly recommend everyone to go and explore the site himself. I'll just quote Mr. Karl in one sentence:
            “Serbia’s Ambassador to the World exists only to bring the truth about the Serbian people to the world by posting true stories from real people who have found out by personal experience what Serbs are really like. "
            Of course, I’ll continue to harshly criticize everything I do not like in my country because I believe that only with open and critical attitude we can progress.
            But I am proud and grateful to everyone who loves my country the way it is, and wants to help and change the image of Serbia which is now extremely bad. Thank you Karl!

6 comments:

 1. Svaka čast gospodinu! Hvala njemu na tome što piše o nama i hvala tebi što si nam pokazala njegov sajt... :)

  ReplyDelete
 2. Nema na čemu Violeta, ovo je najmanje što mogu da učinim za njega. :-)

  ReplyDelete
 3. Već sam videla ovaj sajt, dobra prilika da ga obiđem ponovo. Hvala što si pisala o njemu!

  ReplyDelete
 4. Nije bilo šanse da ne pišem. :-)

  ReplyDelete
 5. SAJT JE GLUP, I VIDI SE DA JE COVEK FRANZUC I DA NE ZNA NISTA O BEOGRADU, PREDSTAVLJA BEOGRAD KAO MESTO GDE SE MOZE JEFTINO JESTI I GDE SU ZENE GOLE NA ULICAMA, KATASTROFA...

  ReplyDelete
 6. Karl je sada y neprilici zbog boravisnih papira, i apelujem da svi koji mogu da mu pomognu sada putem donacija da ucine to, kao sto on pomaze nasem imidzu u svetu

  ReplyDelete